Loading...

Insider

New Experience

กล้วยบวชชี..ขนมเอกลักษณ์ไทย
บวชชีแล้วยังมีกล้วยบวชพระด้วยนะ

กล้วยบวชชี เป็นขนมหวานไทยที่มีความเป็นเอกลักษณ์ โดยมีส่วนประกอบหลักคือ กล้วยน้ำว้าและกะทิ ซึ่งในอดีต คนไทยมักนิยมใช้กะทิในอาหารต่าง ๆ ทำให้เกิดเมนูนี้ขึ้น ปัจจุบันสามารถใช้กล้วยไข่แทนได้เช่นกัน
.
ในสมัยก่อน ชาวอีสานจะทำกล้วยบวชชีเพื่อรับประทานในครอบครัวหลังจากการทำงานในไร่นาอย่างเหน็ดเหนื่อย โดยใช้วัตถุดิบจากกล้วยที่ปลูกไว้ในบ้าน นอกจากนี้ กล้วยบวชชายังถูกนำไปทำบุญที่วัด ใช้ต้อนรับแขกในงานขึ้นบ้านใหม่หรือตามประเพณีต่าง ๆ
.
ชื่อ “กล้วยบวชชี” อาจมีที่มาจากแนวคิดในอดีตที่ชายหนุ่มที่ยังไม่ได้บวชถือเป็น “คนดิบ” จำเป็นต้องบวชให้เป็น “คนสุก” เสียก่อนที่จะมีครอบครัว คำว่า “ดิบ” ที่ใช้ในที่นี้หมายถึง “จิตใจ” ที่ยังไม่ผ่านการอบรมในด้านพระธรรมวินัย ซึ่งสะท้อนถึงกล้วยที่นำมาทำขนม โดยมักใช้กล้วยห่ามที่ยังไม่สุกเต็มที่ เมื่อปรุงด้วยน้ำตาลจนมีรสชาติหวานและสีขาว จึงเปรียบได้กับการบวชเป็นพระ
.
นอกจากนี้ หลายคนอาจไม่รู้ว่ามีกล้วยบวชพระ ซึ่งเป็นการดัดแปลงจากกล้วยบวชชี โดยเพิ่มฟักทองเป็นส่วนผสม ทำให้สีของกล้วยและน้ำมีความเหลืองนวลคล้ายจีวรพระ ขณะที่น้ำมีความหนืดมากกว่ากะทิสีขาวของกล้วยบวชชี จึงเป็นที่มาของชื่อ “กล้วยบวชพระ” ที่สะท้อนถึงความสวยงามและความหมายที่ลึกซึ้งในวัฒนธรรมไทย
------------------------------------------------------
Bananas in coconut milk is a unique Thai dessert made primarily from ripe bananas and coconut milk. In the past, coconut milk was a common ingredient in many Thai dishes, which led to the creation of this delightful recipe. using "kluai khai" (baby bananas) as an alternative is also possible.
.
Historically, people in the Isan region would prepare Bananas in coconut milk for family meals after long hours of hard labor in the fields, using bananas grown in their own homes. Moreover, Bananas in coconut milk are often offered as alms at temples and served to guests during housewarming ceremonies or other traditional events.
.
The name “Bananas in coconut milk” may originate from the belief that young men who have not yet been ordained are considered “raw” or “unripe.” They must undergo ordination to become “ripe” and ready for family life. Here, "raw" refers not to physical attributes but to the “spiritual maturity” that has yet to be developed through Buddhist teachings. This concept is akin to the bananas used in the dessert, typically selected when they are still slightly green. Once cooked with sugar, they take on a sweet flavor and a white hue, symbolizing the transformation akin to ordination.
.
Additionally, many may not know about kluai bwochaphra, a variation of Bananas in coconut milk that incorporates pumpkin into the recipe. This addition gives both the bananas and the syrup a soft yellow color reminiscent of a monk's robe while the syrup has a thicker consistency compared to the creamy white coconut milk of Bananas in coconut milk. Thus, the name “kluai bwochaphra” reflects the beauty and profound cultural significance within Thai traditions.