เล้งแซ่บ หรือ ต้มแซ่บเล้ง เป็นอาหารไทยประเภทต้มแซ่บ โดยใช้ส่วนที่เรียกว่า เอียเล้ง คือกระดูกสันหลังของหมู ที่เลาะเนื้อส่วนเต็ม ๆ ออกไป เหลือเพียงเนื้อติดกระดูกบ้างเล็กน้อย นำมาเคี่ยว ปรุงรสด้วยน้ำมะนาว น้ำปลา และพริกขี้หนูจำนวนมาก (โดยมากใช้พริกขี้หนูสีเขียว) จากนั้นโรยผักชีก่อนเสิร์ฟ
.
แต่เดิมเอียเล้งเป็นเพียงส่วนประกอบหนึ่งของน้ำก๋วยเตี๋ยวเท่านั้น ร้านก๋วยเตี๋ยวจะนำกระดูกส่วนนี้มาต้มเพื่อให้น้ำก๋วยเตี๋ยวมีรสชาติหวาน หอม และกลมกล่อม พอขายก๋วยเตี๋ยวหมดในแต่ละวันก็จะทิ้งกระดูกส่วนนี้ไป ภายหลังมีผู้นำมาขายเป็นเล้งแซ่บ จึงตัดคำว่า เอียเล้ง ให้สั้นลงเหลือเพียง เล้ง บ้างสันนิษฐานว่าอาหารจานนี้อาจประยุกต์มาจากอาหารที่เรียกว่า "ขาไก่ซุปเปอร์" ซึ่งแพร่หลายตามร้านข้าวต้ม
.
โดยในสมัยก่อนราคาของกระดูกเล้งถูกมาก กิโลกรัมละ 25 บาท จะถูกนำมาเคี่ยวเป็นน้ำก๋วยเตี๋ยว รสชาติหอมหวาน แต่ ณ ตอนนี้เมนูเล้งแซ่บมีความฮอตฮิตกันมาก ทำให้ปัจจุบันกระดูกเล้งมีราคาสูงถึงกิโลกรัมละ 50-60 บาท
Leng Zaap or Tom Zaap Leng is a Thai spicy soup made using a part of pork called "Eya Leng," which refers to the spinal bones of the pig. These bones are mostly stripped of meat, leaving just a small amount of meat clinging to the bone. The dish involves simmering the bones and seasoning the soup with lime juice, fish sauce, and a generous amount of chili peppers (typically green bird's eye chilies). It is garnished with cilantro before serving.
.
Originally, Eya Leng was used as an ingredient to enhance the flavor of noodle soup. Noodle shops would boil these bones to create a sweet, fragrant, and well-rounded broth. After selling all the noodles, the leftover bones were often discarded. Later, some began selling these bones as a standalone dish called Leng Zaap, shortening the name Eya Leng to just Leng. Some speculate that this dish was inspired by a similar dish called Chicken Feet Soup Super (Kha Kai Super), which is popular at congee restaurants.
.
In the past, pork spinal bones were very inexpensive, costing around 25 THB per kilogram, and were primarily used to make noodle broth. However, the growing popularity of Leng Zaap has significantly increased the demand, raising the price of these bones to 50–60 THB per kilogram today.