ก๋วยเตี๋ยว เป็นหนึ่งในอาหารประเภทเส้นของจีนที่ทำจากแป้งข้าวเจ้าโดยมากจะลวกให้สุกในน้ำเดือด สะเด็ดน้ำ แล้วนำมาใส่เครื่องปรุงชนิดต่าง ๆ นิยมรับประทานทั้งแบบน้ำและแบบแห้ง นิยมใช้ตะเกียบเป็นเครื่องมือช่วยรับประทาน
.
จีนเริ่มเข้ามาค้าขาย และตั้งรกรากในไทยตั้งแต่สมัยอยุธยาก็มีความเป็นไปได้ หากจะบอกว่าลิ้นของคนไทยเริ่มสัมผัสก๋วยเตี๋ยวมาตั้งแต่สมัยนั้น แต่ก๋วยเตี๋ยวก็ยังไม่เป็นที่แพร่หลาย แม้สมัยรัตนโกสินทร์จะมีหลักฐานเรื่องสำรับอาหารจีนแล้วก็ตาม แต่ก็ไม่ปรากฏชื่อบะหมี่หรือก๋วยเตี๋ยว
.
และคาดว่าก๋วยเตี๋ยวน่าจะเป็นอาหารที่ไม่นิยมไปอีกนานแสนนาน ถ้า ‘ท่านผู้นำ’ ชื่อจอมพล ป. พิบูลสงคราม ไม่ได้ลิ้มรสชาติของก๋วยเตี๋ยวใน พ.ศ.2485
.
อย่างไรก็ตาม การรับประทานก๋วยเตี๋ยวก็ยังไม่แพร่หลายหรือเป็นที่นิยมจนกระทั่งในสมัย จอมพล ป. พิบูลสงคราม เป็นนายกรัฐมนตรี ได้มีนโยบายรัฐนิยมที่สนับสนุนให้ประชาชนบริโภคก๋วยเตี๋ยว ซึ่งจอมพล ป. เห็นว่าหากประชาชนหันมาร่วมกันบริโภคก๋วยเตี๋ยว จะเป็นการช่วยเหลือเศรษฐกิจของชาติในตอนนั้น เพื่อให้เงินหมุนเวียนในประเทศ
.
สมัย จอมพล ป. พิบูลสงคราม เป็นช่วงหลังสงครามโลกครั้งที่ 2 ประเทศไทยได้รับผลกระทบทางเศรษฐกิจเป็นวงกว้างในคนทุกระดับชั้น การรณรงค์ให้บริโภคก๋วยเตี๋ยวถือว่าเป็นนโยบายกระตุ้นเศรษฐกิจของรัฐบาลสมัยนั้น เดิมจะไม่มีการใส่ถั่วงอกลวกในก๋วยเตี๋ยว ซึ่งการใส่ถั่วงอก เกิดจากแนวความคิดและนโยบายของจอมพล แปลก พิบูลสงคราม เพราะถั่วงอกเพาะปลูกได้ง่ายและใช้พื้นที่น้อย
------------------------------------------------------
Noodles are a type of Chinese dish made primarily from rice flour. Typically, they are boiled in hot water, drained, and then combined with various seasonings. Noodles are commonly enjoyed either in broth or dry, with chopsticks being the preferred utensil for eating.
.
Chinese traders began to arrive and settle in Thailand during the Ayutthaya period, which suggests that Thais might have first tasted noodles during that era. However, noodles did not become widespread even during the Rattanakosin period, despite evidence of Chinese cuisine at that time. Neither the names of noodles nor "bamee" (another type of noodle) appear in the records from that period.
.
Noodles might have remained unpopular for a long time if it weren't for Field Marshal Phibunsongkhram, who first tasted them in 1942.
.
However, noodles did not become widely popular until Field Marshal Phibunsongkhram became Prime Minister. His national policy encouraged the consumption of noodles, believing that if the public embraced them, it would help boost the national economy by keeping money circulating within the country.
.
During Field Marshal Phibunsongkhram's leadership, which was after World War II, Thailand faced widespread economic hardship across all social classes. The promotion of noodle consumption was part of the government's economic stimulus policy at the time. Originally, noodles were not served with blanched bean sprouts. The inclusion of bean sprouts came from Field Marshal Phibunsongkhram's idea, as they are easy to grow and require little space.