Loading...

Insider

New Experience

กินฟักทองแล้วตัวเหลือง
เพราะมีเบต้าแคโรทีนทำให้สีผิวเปลี่ยนไป

การกินฟักทองแล้วทำให้ผิวเหลือง เป็นผลมาจากสารเบต้าแคโรทีน (Beta-Carotene) ซึ่งเป็นสารต้านอนุมูลอิสระที่มีอยู่ในฟักทองและผักผลไม้สีเหลืองและส้มอื่นๆ เมื่อร่างกายรับสารเบต้าแคโรทีนมากเกินไป ร่างกายจะสะสมสารนี้ไว้ในชั้นใต้ผิวหนัง ทำให้ผิวหนังเปลี่ยนเป็นสีเหลือง โดยเฉพาะบริเวณฝ่ามือ ฝ่าเท้า หรือหน้าตา
.
ฟักทองมีรสหวาน มีเบต้าแคโรทีนสูง จึงป้องกันมะเร็งได้ โดยเฉพาะมะเร็งกระเพาะปัสสาวะในผู้สูงอายุ ป้องกันโรคผิวหนัง บรรเทาอาการปวดเมื่อยหัวเข่าและเอว ป้องกันโรคอัมพาต
ฟักทองสามารถป้องกันโรคเบาหวาน โรคความดันโลหิต ช่วยบำรุงตับ ไต และสายตา
ฟักทองเป็นผักที่มีเส้นใยสูง ให้พลังงานต่ำ ไขมันน้อย จึงเหมาะกับผู้ที่ต้องการควบคุมน้ำหนัก
.
อาการผิวเหลืองจากการกินฟักทองหรือผักผลไม้ที่มีเบต้าแคโรทีนจำนวนมากนั้นไม่เป็นอันตรายต่อสุขภาพ และสามารถหายไปได้เองเมื่อหยุดหรือลดการบริโภคผักผลไม้เหล่านี้
.
ในกรณีที่ไม่ต้องการให้เกิดอาการผิวเหลืองจากการบริโภคเบต้าแคโรทีน อาการข้างเคียงจะหายไปเองใน 2-3 สัปดาห์ ควรการหยุดรับประทานอาหารประเภทฟักทอง แครอท สามารถลดปริมาณการกินฟักทองหรือผักผลไม้สีส้มเหล่านี้ลง หรือทานอาหารที่มีสารอาหารหลากหลายเพื่อลดการสะสมของเบต้าแคโรทีนในร่างกาย
.
------------------------------------------------------
Eating pumpkin and its effect on yellowing skin is a result of Beta-Carotene, an antioxidant found in pumpkins and other yellow and orange fruits and vegetables. When the body receives an excess amount of Beta-Carotene, it accumulates under the skin, causing the skin to turn yellow, particularly on the palms, soles, or face.

Pumpkin is sweet and rich in Beta-Carotene, which can help prevent cancer, especially bladder cancer in the elderly. It also helps prevent skin diseases, relieves knee and waist pain, and prevents paralysis. Additionally, pumpkin can prevent diabetes and high blood pressure, as well as nourish the liver, kidneys, and eyes. Being high in fiber, low in energy, and low in fat, pumpkin is suitable for those who want to control their weight.

The yellowing of the skin from consuming large amounts of pumpkin or other Beta-Carotene-rich fruits and vegetables is not harmful to health and will disappear on its own when consumption is reduced or stopped.

If you want to avoid yellowing skin due to Beta-Carotene consumption, the side effects will subside within 2-3 weeks after stopping or reducing the intake of pumpkin, carrots, or other orange and yellow vegetables and fruits. Eating a varied diet can also help reduce the accumulation of Beta-Carotene in the body.


ขอขอบคุณข้อมูลจาก https://www.pptvhd36.com/health/food/3727