สเต็กทาร์ทาร์ (Steak Tartare) เป็นอาหารที่ประกอบด้วยเนื้อดิบบดละเอียด ซึ่งมักจะเป็นเนื้อวัว พร้อมกับเครื่องปรุงรสต่างๆ อาทิ หอมแดง, เคเปอร์, พาร์สลีย์, มัสตาร์ด, และไข่แดงดิบ
.
สเต็กทาร์ทาร์มักจะเชื่อมโยงกับชาวทาร์ทาร์ (Tatars) ซึ่งเป็นชนเผ่าหนึ่งในแถบเอเชียกลาง มีตำนานเล่ากันว่า ชาวทาร์ทาร์จะนำเนื้อดิบใส่ใต้เบาะม้าเพื่อทำให้นุ่มลงด้วยการขี่ม้าเป็นเวลานาน แม้จะไม่มีหลักฐานชัดเจนที่ยืนยันเรื่องนี้ แต่เรื่องเล่านี้ก็เป็นหนึ่งในที่มาของชื่ออาหารจานนี้
.
สเต็กทาร์ทาร์ในรูปแบบที่เรารู้จักในปัจจุบันได้รับความนิยมในยุโรปช่วงต้นศตวรรษที่ 20 โดยเฉพาะในฝรั่งเศส ร้านอาหารในปารีสเป็นสถานที่แรกๆ ที่เริ่มเสิร์ฟสเต็กทาร์ทาร์ และเมนูเด็ดจานนี้ก็ได้กลายเป็นอาหารยอดนิยมในเวลาต่อมา
....................................................................................................................
Steak Tartare is a dish made of finely minced raw meat, typically beef, accompanied by various seasonings such as shallots, capers, parsley, mustard, and raw egg yolk.
Steak Tartare is often associated with the Tatars, a tribe from Central Asia. There is a legend that the Tatars would place raw meat under their horse saddles to tenderize it by riding for long periods. Although there is no concrete evidence to confirm this story, it is one of the origins of the name of this dish.
Steak Tartare, as we know it today, became popular in Europe in the early 20th century, particularly in France. Restaurants in Paris were among the first to serve Steak Tartare, and this exquisite dish has since become a popular culinary delight.