Loading...

Insider

New Experience

ปลาทูน่า(Tuna)
มีสารปรอทปนเปื้อน ไม่ควรรับประทานในปริมาณสูง

อาหารโปรดของสายรักสุขภาพอย่าง ปลาทูน่า เรียกได้ว่ากินแล้วอาจจะไม่ได้ดีต่อสุขภาพเสมอไป เพราะปลาทูน่านั้นมี “สารปรอท” ปนเปื้อน โดยเฉพาะปลาทูน่า พันธุ์ตาโต (Bigeye Tuna) ปลาทูน่า พันธุ์ครีบน้ำเงิน (Bluefin Tuna) ปลาทูน่า พันธุ์ครีบยาว (Albacore Tuna) ที่มีสารปรอทอยู่ที่ประมาณ 54-58 ไมโครกรัม
.
ส่วนปลาทูน่า พันธุ์ท้องแถบ (Skipjack) และปลาทูน่าครีบเหลือง (Yellowfin Tuna) มีสารปรอทอยู่ที่ประมาณ 31-49 ไมโครกรัม ในขณะที่ปลาทูน่ากระป๋องมีสารปรอทอยู่ที่ประมาณ 13 ไมโครกรัม
.
หากมนุษย์บริโภคปลาที่มีสารปรอทสูงมากเกินไป อาจมีผลกระทบต่อระบบประสาท โดยเฉพาะในกลุ่มเด็กเล็กและสตรีมีครรภ์ เพราะสารปรอทสามารถส่งผลต่อพัฒนาการของสมองและระบบประสาทของทารกในครรภ์และเด็กในวัยเจริญเติบโต
--------------------------------------------------
Health enthusiasts' favorite food, like tuna, may not always be good for your health. Tuna contains mercury contamination, especially in species like Bigeye Tuna, Bluefin Tuna, and Albacore Tuna, which have mercury levels ranging from 54 - 58 micrograms.
.
Meanwhile, Skipjack Tuna and Yellowfin Tuna have mercury levels ranging from 31 - 49 micrograms, while canned tuna contains around 13 micrograms of mercury.
.
If humans consume fish with high mercury levels excessively, it may negatively affect the nervous system, especially in children and pregnant women. Mercury can impact brain development and the nervous system of fetuses and children during their growth.